Skip to content

ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Организовање, оспособљавање и учешће радио-аматера у активностима у областима од значаја за одбрану земље и у случајевима ванредних ситуација и хуманитарних акција. Подршка организацијама приликом одржавања хуманитарних догађаја.

Вишечасовни прекид снабдевања електричном енергијом?
Отежана комуникација путем телефоније или потпуни прекид?


Знање и вештине које радио аматери поседују омогућавају брзо и ефикасно успостављање комуникационе мреже путем радио таласа између угрожених подручја чак и у случајевима потпуног престанка снабдевања електричном енергијом.
Као носиоци телекомуникационих мрежа и средстава везе, радио аматерске организације су препознате као лица од посебног значаја за одбрану земље што је и потврђено кроз ”закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама”.

Снимак деловања радио аматера током ванредне ситуације 2014. године узроковане обилним падавинама.

Камера и монтажа: Vlada FotoVideo Studio / Владан Јованчић, YT3GTI


Радио аматери Руме током одржавања догађаја адреналинског типа у излетишту Борковац у Руми.

“Adrenalin Race” је трка адреналинског типа са хуманитарним карактером која тестира физичке и психичке границе такмичара. Због свог карактера захтева обезбеђену прву помоћ а радио аматери учествују већ 6 година у пружању сигурне и независне комуникације између организације и Црвеног Крста и покрива целу трасу трке од 10км.