Često postavljana pitanja

Kako vam možemo pomoći?

Kako postati radio-amater?

Radio-amateri su lica stručno osposobljena za rukovanje radio-amaterskim primopredajnim uredjajima i licencirani od strane Republičke Agencije za Telekomunikacije i Poštanse usluge (RATEL).
Da bi lice ostvarilo pravo na radio-amatersku licencu potrebno je prvo da položi stručni ispit pred komisijom. Polaganje se obično održi u radio klubu a komisija se sastoji od tri radio-amatera prve klase. Lice može polagati za jednu od tri klase a svaka klasa nosi odredjene mogućnosti ili ograničenja. Nakon položenog ispita licu se izdaje diploma i lice može tražiti odobrenje za lični pozivni znak od Saveza radio-amatera. Sa tom dokumentacijom lice od RATEL-a traži izdavanje licence koja ima rok važenja od 10 godina.

Kako se obučiti za ispit?

Obuku za polaganje ispita obično organizuju radio klubovi u svojim prostorijama. Obzirom da (kao i mnogi klubovi) Radio Klub SRM nema svoje prostorije član RK SRM je izradio online servis gde možete vežbati za ispit. Sva pitanja su iz programa IARU i funkcioniše po principu zaokruživanja tačnog odgovora na dato pitanje.
https://ispit.rksrm.org.rs